Expertise Submenu

Brandoverslagberekening

Home  /  Expertise  /  Brandoverslagberekening

U wilt vaststellen of u voldoende maatregelen treft om brand­overslag tussen twee brand­compartimenten te voorkomen. Is brandwerende beglazing in de gevel echt nodig? Kan eventueel bespaard worden op brandwerende beglazing? En welke brandwerende beglazing is benodigd? Met een goede analyse van het gebouwontwerp en brand­overslag­berekeningen weet u snel welke maatregelen moeten worden getroffen.

Voordelen van een brandoverslagberekening

Vector onderzoekt brandoverslag risico's tussen brandcompartimenten. Met ons rapport brandoverslag kunt u aantonen dat wordt voldaan aan de vereiste WBDBO (Weerstand tegen Brand Doorslag en Brand Overslag), en bespaart u fors op (ver)bouwkosten zoals brandwerende beglazing. De voordelen van een brandoverslagberekening zijn:

Helder overzicht van benodigde aanpassingen aan gevels en dak.
Besparen op kosten van brandwerende beglazing, kozijnconstructies en gevelbeplating.
Eenvoudiger bouwen, snellere doorlooptijd.
Meer ontwerpvrijheid.

In veel gevallen is het slim om brandoverslagberekeningen uit te laten uitvoeren. Onze adviseurs kunnen u snel aangeven of aan de vereiste WBO wordt voldaan en of er voordeel voor uw project te behalen is. Berekeningen worden uitgevoerd door ervaren adviseurs. Zij gebruiken de nieuwste software, gebaseerd op de meest recente uitgave van de geldende norm. U wordt bovendien geholpen met praktische aanwijzingen bij het selecteren van de juiste brandwerende beglazing.

Keuze brandwerend glas of rekenen aan brandoverslag?

De introductie van Bbl geeft meer verantwoordelijkheid aan de markt. Zeker bij herontwikkeling van bestaande gebouwen is het vaststellen van de juiste mix van brandpreventieve maatregelen een complexe puzzel. Keuzes voor plaats en omvang van brand­compartimenten hebben direct invloed op de risico's voor brand­overslag bij buitengevels.

Het is daarom voor elk project belangrijk om een gedegen afweging te maken tussen brandpreventieve ontwerpkeuzes en gericht uitvoeren van brand­overslag­berekening. Berekeningen kunnen aantonen welke brandwerende maatregelen achterwege kunnen blijven. Rekenen aan brand­overslag biedt daardoor meer ontwerpmogelijkheden voor vooral binnenstedelijke gebieden. Dat is creatief voordeel, naast het voordeel dat u bespaart op bouwkosten.

NEN 6068:2020

NEN 6068 is de bepalingsmethode voor brand­overslag. Met NEN 6068 kan de warmtestraling op een gevel van een ander brand­compartiment worden berekend, waarmee aanvullende voorwaarden aan gevels, daken en gevelopeningen kunnen worden bepaald. De norm verwijst naar NEN 6069 voor branddoorslag.

NEN 6068 is in 2020 grondig herzien. De nieuwe norm geeft vanaf het moment dat het Bouwbesluit de norm zal aanwijzen een bepalingsmethode voor brand­overslag vanuit dakopeningen. Met deze methode kan vastgesteld worden of voldoende afstand in acht genomen wordt tussen twee dakopeningen. Dat heeft zeker gevolgen voor bijvoorbeeld Velux dakramen nabij de erfgrens. Lees hier meer over in ons artikel 'NEN 6068: Wat er verandert'.

Gerelateerde projecten

Vector brandveiligheid heeft voor een nieuwbouwproject van ons de brandoverslag berekeningen gemaakt. Dit tot volle tevredenheid van Hendriks Projectontwikkeling BV uit Oss. Het rapport is gebruikt voor de Wabo aanvraag en is in korte tijd tot stand gebracht. Met de juiste kwaliteit prijsverhouding en expertise van de adviseur.
De heer E van Ree, Hendriks Projectontwikkeling BV

Diensten die u mogelijk ook interessant vindt

Workshop brandoverslag
Workshop brandoverslag

Vector verzorgt voor gebouw­ontwerpers een workshop brand­overslag volgens NEN 6068. De cursus heeft tot doel om architecten en ontwerpers handvatten te geven om zelfstandig brand­overslag berekeningen, te kunnen maken.Brand­overslag­berekening nodig?
Neem contact op met onze adviseurs