Archief Submenu Home  /  Nieuws  /  Archief  /  Inspectie onderzoekt repressieve dienst brandweer
31 augustus 2016

Inspectie onderzoekt repressieve dienst brandweer

Inspectie gaat repressieve brandweerzorg onderzoeken

De Inspectie Veiligheid en Justitie gaat de repressieve brandweerzorg in iedere veiligheidsregio onderzoeken. De Inspectie ontvangt namelijk regelmatig negatieve signalen op over de kwaliteit van de repressieve brandweerzorg (blussen. verkennen, hulp verlenen).

Daarnaast gaan er signalen op over het branden blussen, hulp verlenen of een specifieke brand bestrijden. Er worden zorgen geuit over o.a.:

  • het aantal brandweermensen
  • De opkosmttijd naar de plaats van het incident
  • de (on)veiligheid van een brandweerinzet

Het onderzoek moet een antwoord geven op de vraag of de repressieve brandweerzorg aan wet en regelgeving vodloet. In feite gaat het onderzoek over de veiligheid van het brsndwere personeel en de veiligheid van de omgeving bij een uitruk.

De signalen zijn voor de Inspectie aanleiding om te onderzoeken in hoeverre de inrichting van de repressieve brandweerzorg in elke veiligheidsregio voldoet aan de geldende wet- en regelgeving. Daarbij kijkt de Inspectie onder andere naar de vastgestelde tijdnormen voor de opkomsttijd van de brandweer, de voertuigbezetting, de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd brandweerpersoneel en de mate waarin het brandweerpersoneel zich veilig voelt bij de uitoefening van hun repressieve taak. (Bron: Rijksoverheid)

Lees voor meer informatie op de site van de rijksoverheid