Archief Submenu Home  /  Nieuws  /  Archief  /  Veroordeling door nalatig toezicht op veiligheid
02 september 2016

Veroordeling door nalatig toezicht op veiligheid

Leeuwarder raadslid Wyb Feddema moet worden vervolgd voor dood door schuld bij de grote en fatale brand in Leeuwarden in 2013. Dat heeft het gerechtshof bepaald. Feddema was huurbaas van het pand waarin een 24-jarige student woonde en om het leven kwam.

Volgens het hof is Feddema weliswaar niet schuldig aan de oorzaak van de brand, maar heeft hij te weinig gedaan om het pand brandveilig te maken. ,,Door de onderzoeksinstanties is vastgesteld dat het slachtoffer tenminste veertig minuten de tijd had moeten hebben om het pand op een veilige manier te verlaten. Vanwege de bouwkundige tekortkomingen van het pand was die tijd niet beschikbaar, waarmee een causaal verband kan worden aangetoond tussen die tekortkomingen en het overlijden van het slachtoffer.''

De brand aan de Kelders in de Friese hoofdstad had grote impact op de bewoners van het centrum van de Friese hoofdstad. Veel bewoners raakten hun huis kwijt. Zeker anderhalf jaar zat er een groot gat in de straat. Ook het pand van Feddema, die zelf een kapperszaak op de benedenverdieping had, raakte zwaar beschadigd.

Brandscheiding ontbrak

Achteraf constateerde beklaagde dat het casco niet helemaal aan de huidige eisen voldeed en dat oude openingen dichtgemetseld waren of met hout dicht waren gemaakt. Kennelijk waren er toegangen en openingen in het pand, waar de rook doorheen kon komen’’, aldus het hof.

Pas na de brand las Feddema dat er tussen de woning van het slachtoffer en zijn kapperszaak een brandwerende wand had moeten zitten. ,,Die wand heeft er nooit gezeten.''

Nalatig

Het hof vindt dat Feddema 'aanmerkelijk nalatig' is geweest in zijn verplichting toe te zien op de veiligheid van de door hem verhuurde panden. ,,Waarmee hij het leven van de huurders, in het bijzonder dat van het slachtoffer, in gevaar heeft gebracht'', aldus het hof. ,,Beklaagde, als professionele verhuurder, moet geacht worden van de risico's van de aan hem te wijten nalatigheid op de hoogte te zijn geweest. Gelet op de ernst van het feit vergt het openbaar belang dat tegen beklaagde een vervolging zal worden bevolen”.

Niet geweten

Hij benadrukt dat hij van niets wist. Zo is hij in 1997, toen hij het pand kocht, met een bouwinspecteur van de gemeente door het pand gegaan. Die constateerde niets geks. Ook de vergunningen waren bij aankoop volgens Feddema in orde.

Volgens Feddema is het bij dergelijke panden moeilijk te zien wat er in de loop der jaren allemaal is verbouwd. ,,Ik heb niet geweten dat het niet in orde was. Met de kennis van achteraf kan je heel veel voorkomen. Als ik de geschiedenis zou kunnen terugdraaien, had ik het heel anders gedaan. Dan had ik misschien niet eens een pand gekocht."

Bron: Telegraaf