Home Submenu

Brandveiligheidssymbolen

Home  /  Brandveiligheidssymbolen

Bij brand­veilig­heid komt enorm veel wet- en regelgeving om de hoek kijken. Een onderdeel hiervan zijn afspraken over nationale en internationale brand­veilig­heidssymbolen.

De Nederlandse norm

De rijksoverheid vindt het in Nederland een basisprincipe dat mensen een bouwwerk binnen vijftien minuten moeten kunnen verlaten. Dat betekent dat de constructie van een gebouw gedurende vijftien minuten de brand moet kunnen doorstaan. En dat de norm hierbij ook is dat iemand binnen vijftien minuten het pand moet kunnen verlaten. Er zijn brandveiligheidssymbolen afgesproken om het voorbedachte ontruimingsplan ook binnen die vijftien minuten goed tot uitvoering te brengen. De verantwoordelijkheid bij brandschade ligt bij de eigenaar van het gebouw. Normen worden in Nederland vastgelegd door NEN (Normalisatie En Norm). Een afspraak wordt vastgelegd met een nummer. Bijvoorbeeld NEN 2535 die gaat over de norm over brandveiligheid van gebouwen en de blusinstallaties. Hierin wordt dan omschreven waar dat aan moet voldoen.

De internationale norm

Sinds 2012 is er op nationaal, Europees en internationaal niveau één norm voor veiligheidssymbolen. Het Europese normalisatie-instituut CEN heeft de internationale norm ISO 7010 ‘Registered safety signs’ overgenomen als Europese norm. Dit heeft ook gevolgen voor Nederland. NEN is verplicht deze Europese norm over te nemen als Nederlandse norm. Dit wordt dan aangegeven met NEN-EN-ISO. Eerder gemaakte NEN- normen die in strijd zijn met nieuwe internationale normen, moeten worden herzien.

Brandveiligheidssymbolen (NEN-EN-ISO 7010)

In NEN-EN-ISO staan de afspraken opgeschreven over grafische symbolen ,veiligheidskleuren en -tekens en geregistreerde veiligheid. In NEN-EN-ISO 7010 zijn de volgende brandveiligheidssymbolen afgesproken: