Archief Submenu Home  /  Nieuws  /  Archief  /  Veel B&B houders Amsterdam strafbaar
26 januari 2017

Veel B&B houders Amsterdam strafbaar

Bed&breakfast-houders in Amsterdam opgelet! Naar schatting enkele honderden B&B exploitanten zijn ineens strafbaar.

Vanaf dit jaar geldt voor woningbezitters in Amsterdam die een een zelfstandige ruimte in hun woning als bed&breakfast verhuren nieuwe regels. Als de logeerruimte is voorzien van een eigen keuken, sanitaire voorzieningen en een eigen toegang, dan riskeren zij zonder waarschuwing een direct opeisbare boete van ruim twintigduizend euro.

Het betreft een wijziging van de gemeentelijke verordening die benadrukt dat bed&breakfast alleen is toegestaan in een zelfstandige woonruimte. Het is niet zozeer dat een bed&breakfast pertinent geen eigen badkamer of keukentje mag hebben. Het gaat in wezen om de vraag of er wel of geen sprake is van een bed&breakfast. Een bed&breakfast is het verhuren van een gedeelte van een eigen (zelfstandige) woning en moet dus onderdeel uitmaken van de woning. Wanneer sprake is van een volledig, zelfstandige ruimte met eigen voorzieningen en een eigen toegang, dan is er sprake van een aparte woonruimte die wordt gebruikt voor toeristische verhuur. Dat is dus niet toegestaan.”

Verhuren van een onzelfstandige woonruimte, zoals een kamer in een studentencomplex, is dus ook niet toegestaan als B&B. Het doel is om te voorkomen dat bewoners van een gemeenschappelijke woning elk weekend toeristen in het appartement zien rondscharrelen.

De nieuwe spelregeles zijn voor veel B&B houders lastig te begrijpen omdat elders in het land bed&breakfast-kamers wel gewoon een eigen opgang mogen hebben. Vele B&B houders hebben de laatste jaren flink geinvesteerd in voorzieningen.