Archief Submenu Home  /  Nieuws  /  Archief  /  Brandgevaar telefoonladers
22 oktober 2021

Brandgevaar telefoonladers

Er zijn maarliefst 20 mln telefoons en tablets in Nederland in gebruik. En elke gebruiker heeftl beschikking over een of meerdere laders. Dat zijn er heel veel. De kans dat er één niet goed functionerend component in gebruik en dat er daarom iets mis gaat is vrij groot. 60% van woningbranden in Nederland wordt veroorzaakt door elektrisch falen. Regelmatig bereikt ons berichten over brand ontstaan door het gebruik van telefoonopladers. Dus wat zijn de risico's en hoe kan je een brand ontstaan door een telefoonoplader voorkomen?

Laders zijn vooral een risico omdat ze direct op 230 Volt aangesloten worden, Als er iets mis is met het product dan kunnen in de apparatuur gelijk een hoge stroom ontstaan. Een adapterbrand kan veroorzaakt worden door: slechte kwaliteit van de adapter (vaak verkregen door aanschaf via internetwinkeles en goedkope oplaadapparatuur uit China). De goedkoopste laders kosten slechts enkele euro's. Veel fabrikanten proberen geld te besparen op componenten. De kans op ongelukken onttstaan m.n. als het product en enige tijd in gebruik is ( verordering)

Daarnaast is verkeerd gebruik van de adapter een belangrijke oorzaak. (de adapter is niet geschikt voor het op te laden apparaat, een Ipad vraagt meer vermogen dan een Iphone bij het opladen.

Wat kan je doen om de kans op brand in oplaadapparatuur te voorkomen?

  1. Alle elektrische apparatuur genereert warmte. Zorg dat de warmte vrij kan worden afgevoerd en houdt brandbare goederen zoals kleding, beddengoed en kunststof uit de buurt;
  2. Gebruik alleen adapters van hetzelfde merk die ook echt geschikt zijn voor het apparaat dat moet worden opgeladen
  3. Schaf opladers bij voorkeur aan via de erkende vakhandel. Als je toch een onbekend merk gebruikt doe dit dat alleen als je in de buuurt van de oplader bent en voel regelmatig of de oplader/adapter niet te warm wordt. Als de lader zo warm wordt dat je je hand er niet meer op kunt houden, gebruik de lader dan niet meer ;
  4. Veel mensen laden hun apparatuur ’s nachts. Zorg daarom dat je rookmelders installeert in de ruimten waarin de telefoonladers gebruikt worden.
  5. Laat laders niet ongebruikt in de wandcontactdoos achter.

 

De NVWA heeft in 2016 41 in Nederland verkochte telefoonlares onderzocht. Bekijk hier de resultaten: Test NVWA